Architect aan het woord

41 Ambachten is ontworpen door Hans Schepman van architectenbureau Juli Ontwerp. Het project ligt in het plangebied ‘de Straatjes’ van de wijk Volgerlanden in Hendrik-Ido-Ambacht. Hans vertelt hoe de sfeer van de buurt heeft gediend als inspiratie voor het ontwerp van de woningen.

Gemeenschapsgevoel

“De stedenbouwkundige opzet van het plan kenmerkt zich door knusse straatjes afgewisseld met groene pleintjes. Hierdoor krijgt het gebied een aangenaam dorps karakter. De door ons ontworpen woningen spelen hierop in door de diversiteit aan woningtypen: straatwoningen, pergolawoningen, twee-onder-een-kappers en bungalows. Hierdoor ontstaat een leuke mix aan verschillende bewoners en leeftijdsgroepen, waardoor de wijk een echte gemeenschap zal worden.”

Verbinding & welzijn

“Omdat verbinding met je buurtgenoten een belangrijke bijdrage levert aan het woongeluk en het welzijn van bewoners, zochten we bij alle woningtypes naar zicht op de straat. Dit hebben we gedaan door de keuken en eetkamer aan deze zijde te leggen. Hierdoor kunnen bewoners op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen. Bij sommige woningtypes is dit gedaan door erkers, bij andere met pergola’s met een terras voor de woning, een Ambachtse stoep of grote raampartijen te maken. Als je daar zit en iemand loopt langs, dan groet je die wel, maar hij komt niet op het privé-terrein. Een laagdrempelige manier om contact te hebben.”

Uitstraling

“We hebben veel aandacht besteed aan de individuele uitstraling van de woningen. De detaillering met verschillende metselwerkverbanden en kleuren, schoorstenen en erkers, is zowel modern als sterk verbonden met de Nederlandse bouwtraditie. Het levert historische vormen, die op een eigentijdse manier zijn uitgevoerd.”

Persoonlijk

“Het individuele karakter van de woningen kan nog verder versterkt worden door de vele kopersopties die er zijn. Dakkapellen, uitbouwen en indelingsvarianten, maar ook de mogelijkheid om een groot multifunctioneel tuinhuis met schuur te kiezen maken dat de woningen inspelen op de persoonlijke en hedendaagse wensen van bewoners. Het tuinhuis kun je bijvoorbeeld inzetten als werkruimte om fijn thuis te kunnen werken, als speelruimte voor de kinderen, als lounge/welness of als sportruimte.”